لنز طبی
لنز طبی در دو نوع لنز نرم و لنز سخت موجود است. لنزهای نرم همان لنزهای ساخته شده با مواد هایدروژل و آب هستند. اما لنزهای سخت نوع دیگر از لنزهای تماسی هستند که با مواد نفوذپذیر با گاز ساخته می شوند. این دو هر کدام کارایی به خصوصی دارند و برای مشکلات خاص چشمی تجویز می شوند.
لنزهای تماسی نرم به راحتی معروف هستند. این ها بسیار نازک هستند و عنبیه و قرنیه چشم را می پوشانند. اما لنزهای سخت که با نوعی خاص از گازهای نفوذ پذیر ساخته می شوند، کوچکتر و سفت تر هستند. عادت کردن به این لنزها کمی بیشتر زمان می برد.
بیش از 10.7 میلیون نفر در جهان از لنز تماسی نرم استفاده می کنند. این نشان دهنده ی محبوبیت این محصول در میان افراد است.
در ادامه بیشتر با انواع مختلف لنزهای طبی و کارایی آن ها آشنا خواهید شد.
معرفی اولیه لنز طبی
لنز طبی همان طور که از اسمش پیدا است کاربرد پزشکی دارد. افرادی که دچار مشکل بینایی هستند و پوشیدن عینک را دوست ندارند می توانند به جای عینک از کنتاکت های تماسی طبی استفاده کنند.
لنزهای طبی مانند عدسی عینک طبی می توانند کاملا مشکلات انکساری چشم را برطرف کنند بدون این که کسی متوجه شود شما مشکلات چشمی دارید. در صورتی که وقتی از عینک استفاده می کنید همه متوجه این مشکل شما می شوند.
پوشیدن عینک مشکلات و دردسرهای دیگری هم دارد. به عنوان مثال بخار گرفتن شیشه های عینک هنگام تغییر هوای گرم و سرد و یا هنگام آشپزی یکی از دردسرهای پوشیدن عینک است. یکی از دردسرهای بسیار بزرگ استفاده از عینک هنگام فعالیت های بدنی است.
افراد ورزشکار و حتی افرادی که به طور تفننی ورزش می کنند، هنگام ورزش کردن با عینک خیلی دچار مشکل می شوند. استفاده از لنز چشم طبی برای این افراد بسیار کارا خواهد بود.
لنزهای طبی نسبت به عینک دید واضح تر و شفاف تری برای فرد ایجاد می کنند و راحتی عمل فرد را بالا می برند. شما کافی است مشکل بینایی تان توسط چشم پزشک مشخص شود سپس متناسب با آن لنز مناسبتان را تهیه کنید.
رایج ترین مشکلات چشمی نزدیک بینی، دوربینی، آستیگمات و پیرچشمی می باشد. مشکلات چشمی دیگری نظیر آسیب دیدگی عنبیه چشم، قوز قرنیه و چند بینی، نیز جز مشکلات دیگری است که می توان برای آن ها نیز کنتاکت تماسی پیدا کرد. تنها کافی است مشکل چشمیتان را بدانید و سپس با توجه به آن لنز طبی مناسب را تهیه کنید.
دسته بندی لنز طبی
لنز طبی را می توان به چند صورت مختلف دسته بندی کرد. پوشش دادن مشکلات چشمی، دوره ی مصرف و زیبایی سه دسته بندی اصلی کنتاکت های تماسی طبی هستند.
برای انواع مشکلات چشمی
همان طور که در قسمت قبلی نیز به آن اشاره شد، لنزهای طبی برای مشکلات چشمی مختلف تولید شده اند. برای تمامی موارد زیر می توانید لنز طبی مناسب را پیدا کرده و خریداری کنید:
-
نزدیک بینی
در مشکل نزدیک بینی دید دور فرد دچار اختلال می شود، زیرا تصویر در جلوی پرده چشم تشکیل می شود. با استفاده از عدسی با نمره ی منفی می توان انعکاس نور را به روی پرده چشم منحرف کرد و بدین ترتیب دید دور را نیز اصلاح کرد. این مشکل انکساری نسبت به مشکلات دیگر بسیار بیشتر است. به همین دلیل تنوع لنزهای تماسی در این زمینه نیز بسیار زیاد است.
-
دوربینی
دوربینی بر خلاف نزدیک بینی، فرد اجسام دور را خوب می بیند، اما در دید نزدیک مشکل دارد. برای رفع این مشکل نیاز به یک عدی با نمره ی مثبت است. بیشتر لنزهای طبی هم دارای نمرات مثبت و منفی هستند. اما برخی از آن ها فقط دارای نمره ی منفی هستند. به همین دلیل هنگام خرید لنز طبی برای دوربینی حتما از مثبت بودن نمره ی لنز اطمینان حاصل کنید.
-
آستیگمات
آستیگمات از دیگر مشکلات بسیار رایج چشم است که بیشتر در اثر وراثت در افراد ظاهر می شود. به غیر از وراثت، ضربه وارد شدن به سر، یا استفاده ی بیش از حد لوازم الکترونیکی مانند موبایل و لپتاب و تلویزیون نیز می تواند باعث این مشکل شود. قرنیه فرد وقتی حالت کروی شکل خود را از دست بدهد، به جای این که شکست نور در یک نقطه متمرکز شود، در دو نقطه تشکیل می شود. بدین ترتیب تصیور به صورت تار و مبهم دیده می شود. حال این مشکل می تواند همراه با نزدیک بینی و دور بینی نیز همراه باشد. در هر صورت می توانید با خرید لنز توریک این مشکل را برطرف کنید.
-
پیرچشمی
یکی دیگر از مشکلات چشمی که با افزایش سن واز بین رفتن خاصیت ارتجاعی عضله های چشم برای افراد پیش می آید، پیرچشمی است. در این مشکل به علت همان از دست رفتن خاصیت ارتجاعی، چشم قابل تطبیق جهت دیدن اشیا نزدیک و یا خیلی دور نیست. به همین دلیل فرد در دید نزدیک و دور دچار مشکل می شود. لنز طبی چند کانونی برای این افراد مناسب خواهد بود. با خرید لنز دو کانونی می توان هم دید نزدیک و هم دید دور را به خوبی و بدون نیاز به حل دو عینک مشادهده کند.
-
قوز قرنیه
قوز قرنیه باعث یجاد آستیگمات های بسیار شدید می شود. در این حالت آستیگمات چشم فرد به طور غیر طبیعی، افزایش پیدا می کند. با استفاده ار لنز سخت و لنز آستیگمات می توان تا حدودی جلوی پیشرفت این مشکل را گرفت.
-
آسیب دیدگی قرنیه
برخی از افراد به طور مادرزادی و یا در حین حادثه ای قرنیه چشمشان کدر می شود. در این مورد دو نوع به خصوص لنز طبی به نام لنز بلک پوپیل و لنز وایت پوپیل طراحی و تولید شده است که می تواند ظاهر طبیعی چشم را به فرد برگرداند. تفاوت لنز بلک پوپیل و وایت پوپیل در اصلاح دید است. نوع بلک پوپیل از این قابلیت برخوردار است، در حالی که وایت پوپیل فقط ظاهر چشم را تغییر می دهد و تاثیری در اصلاح دید ندارد.
برای استفاده های مختلف
لنز طبی را می توانید بر اساس مدت زمان استفاده تان نیز خریداری کنید. به علت این که تنوع انتخاب لنزهای تماسی بسیار زیاد است می توانید ابتدا از لنزهای تماسی با دوره ی استفاده ی کوتاه تر شروع کنید و سپس سراغ لنزهای با مدت زمان استفاده ی طولانی تر بروید. این کار مزیت دیگری که دارد می تواند تجربه ی استفاده از لنز چشم را به دست بیاورید و خودتان را یک محکی بزنید که آیا استفاده از آن برایتان خوشایند است یا خیر.
مدل های لنزهای تماسی طبی از لحاظ طول عمر به شرح زیر است. می توانید بر اساس سبک زندگی و نیازتان از هرکدام از مدل های زیر استفاده کنید.
-
روزانه
اکر دوست دارید یک برند به خصوص را امتحان کنید، یا این که می خواهید نحوه ی عملکرد لنز را بسنجید می توانید از لنز طبی روزانه استفاده کنید. این نوع در واقع یک لنز یکبار مصرف است که صبح در داخل چشم قرار داده می شود و شب پس از پایان فعالیت روزانه دور انداخته می شود. افرادی که چشمان حساس تری دارند و یا این که به علت مشغله ی کاری قادر به نگهداری و مراقبت از کنتاکت های تماسی خود نیستند این نوع لنز برایشان کاملا مناسب خواهد بود.
-
فصلی
لنز طبی فصلی دارای طول عمر طولانی تری به اندازه ی سه ماه می باشند. افرادی که مشکلات چشمی پایداری ندارند و امکان تغییر شماره ی چشمشان وجود دارد لنز طبی فصلی گزینه ی مناسب تری است. زیرا در پایان هر سه ماه می توانند چکاپ ماهانه خود را انجام دهند و در صورت تغییر شماره ی چشم می توانید مجدد لنز جدید تهیه کنند. افرادی که قصد مداوم استفاده از لنزهای تماسی دارند بهتراست به جای خرید لنز روزانه از این مدل استفاده کنند. این نوع نسبت به مدل روزانه مقرون به صرفه تر خواهد بود.
-
سالانه
طولانی ترین دوره ی استفاده مربوط به لنز طبی سالانه است. این مدل را می توانید پس از خرید تا دوازده ماه استفاده کنید. البته فراموش نکنید که این نوع هم باید در پایان شب و قبل از خواب از چشمتان خارج کنید.
-
شبانه روزی
لنزهای شبانه روزی نوع جدید از لنزهای طبی است که می تواند بین دوهفته تا یک ماه بدون نیاز ار خارج کردن از چشم استفاده کرد. سه مدل قبلی که خدمتتان معرفی شد؛ باید قبل از خواب از چشم خارج شوند. اما با لنز طبی شبانه روزی می توانید بخوابید و نیازی به درآوردن آن قبل از خواب نیست. این ها نسبت به مدل های قبلی کمی گران تر هستند. اما دیگر نیازی به مراقبت ندارند و استفاده ی راحت تری دارند.
لنز پزشکی زیبایی
لنز طبی رنگی یکی دیگر از انئاع لنزهای طبی است. این لنز با دو هدف پزشکی و زیبایی طراحی و تولید شده است. یعنی مانند لنز رنگی می تواند رنگ چشم را تغییر دهد و هم مشکلات انکساری چشم را برطرف کند. این لنز از مدل های بسیار پرطرفدار کنتاکت های تماسی به حساب می آید زیرا می تواند تغییرات زیادی در چهره به وجود بیاورد.
برای خرید این کنتاکت تماسی علاوه برشماره ی لنز باید رنگ لنز را نیز انتخاب کنید. می توانید برای انتخاب رنگ لنز به قسمت مقاله های لنز رنگی مراجعه کنید. در آن قسمت تمامی اصول انتخاب رنگ لنز توضیح داده شده است.
لنزهای طبی رنگی کاملا مشکلات چشمی را برطرف می کنند و دید شفافی را برای فرد ایجاد می کند. منظور این است که تصور نکنید رنگی بودن لنز باعث می شود تاثیر منفی بروی بینایی تان بگذارد. حتی بعضی از مدل های لنزهای طبی رنگی با هدف افزایش قدرت بینایی طراحی شده اند. این مدل ها برای ورزشکارانی که قدرت بینایی شان بسیار اهمیت دارد، مانند تیراندازان، تنیس کاران و … بسیار اهمیت دارد.
مراقبت از لنز طبی
فارغ از نوع لنز طبی که خریداری می کنید، مراقبت از آن ها بسیار اهمیت دارد. مراقبت از لنزها تنها به خاطر حفظ سلامت چشم هایتان می باشد. هر چه نکات مراقبتی را بهتر و با دقت بیشتری انجام دهید، هم از سلامت چشم هایتان مراقبت کرده اید، هم باعث افزایش طول عمر مفید لنزتان خواهید شد، هم دوره ی استفاده ی راحت تری خواهید داشت.
تمیز کردن مرتب لنزهای تماسی طی زمان بندی مشخص، چشمانتان را از خطر ابتلا به عفونت و یا بیماری های قارچی چشم در امان نگه خواهد داشت.
اگر دوست دارید بدانید که نحوه ی اصولی مراقبت از لنزهای تماسی به چه صورت است، ادامه ی مطلب را مطالعه فرمایید.
لنزهای تماسی که نیاز به مراقبت دارند
قبل از این که با نحوه ی تمیز کردن لنزهای تماسی آشنا شوید، باید بدانید که کدام لنزها باید تمیز شوند. همان طور که حتما در قسمت قبلی نیز مطالعه کرد اید، می دانید که 4 نوع لنز طبی داریم:
- لنز طبی روزانه
- لنز طبی فصلی
- لنز طبی سالانه
- لنز طبی شبانه روزی
از مدل های فوق لنز روزانه و شبانه روزی، نیازی به مراقبت و تمیز کردن ندارد. زیرا لنز روزانه همان طور که می دانید یک مدل یکبار مصرف است و پس از اولین استفاده و خارج شدن از چشم باید دور انداخته شود. نمی تولنید با تمیز کردن آن را برای استفاده ی بعدی نگه دارید. مدل شبانه روزی هم به همین صورت است.
اما لنزهای طبی و فصلی به علنت این که دائما برای یک مدت طولانی در چشم قرار داده می شوند و سپس خارج می شوند، حتما نیاز به مراقبت دارند.
کلیت تمیز کردن لنزهای تماسی به یک صورت است. اما شاید برخی از برندها درجزئیات تفاوت کمی با هم داشته باشند. می توانند با توجه به دستورالعمل زیر لنزهای تماسی طبی خود را تمیز کنند. اما توصیه می شود حتما در این باره با چشم پزشک خود نیز مشورت کنید.
اهمیت تمیز کردن لنزهای تماسی
خب مهم ترین دلیل تمیز کردن لنزهای تماسی به خاطر حفظ سلامت چشم ها است. شما در واقع با تمیز کردن لنز طبی خود و پاک کردن آلودگی ها از سطح آن سلامت چشم هایتان را تضمین خواهید کرد.
در طول روز در حین فعالیت های روزمره، چشمانمان بدون این که متوجه شویم در معرض انواع آلودگی ها، گرد و غبار، باکتری ها و قارچ های مختلف قرار می گیرد. با توجه به ماهیت لنز طبی و رنگی این آلودگی ها به سطح لنز می چسبد و روی آن ماندگار می شود. اگر این آلودگی ها پس از استفاده تمیز نشوند و همان طور در مایع لنز قرار داده شوند، در تمامی سطح آن پخش می شود و در استفاده ی بعدی با گیر افتادن در سطح داخلی لنز و چشم باعث ایجاد ناراحتی و مشکلات مختلف چشمی مانند سوزش، خارش، التهاب قرنیه و یا رخم و عفونت چشم می شود.
همچنین لنزهای تماسی خاصیت جذب املاح چشم را دارد. پروتئن و کلسیمی که توسط غدد اشکی چشمتان جهت مرطوب کردن و تمیز کردن چشم هایتان تولید می شوند توسط پان ها جذب می شوند. اگر آن ها تمیز نشوند، باعث کدر شدن لنزهای تماسی ودر نتیجه اختلال در دید شوند. همچنین مشکل دیگری که به جود می آورند، اکسیژن رسانی به چشم را با اختلال روبه رو می کنند، که این خود باعث بروز مشکلات چشمی بسیاری خواهد شد.
یکی از مشکلات چشمی که در اثر تمیز نکردن لنزهای تماسی به وجود می آید، کراتیت آکانتاموبا نام دارد. این بیماری توسط یک ارگانیسم میکروسکوپی و در افرادی که از لنزهای تماسی استفاده می کنند که به تمیزی لنزهایشان اهمیت نمی دهند، ایجاد می شود.
نحوه ی تمیز کردن لنز طبی
تمیز کردن لنزهای تماسی به هیچ عنوان کاری سخت و دشوار نمی باشد. انجام این کار بسیار ساده و شامل چند مرحله راحت است. برای تمیز کردن لنزهای تماسی خود تنها به یک محلول لنز چند منظوره خواهید داشت. نحوه ی تمیز کردن آن نیز به شرح زیر است:
شستن دست ها
اولین گام شستن دست ها با آب و صابون است. تمیز کردن لنزها با دست های شسته نشده کاری عبث و بیهوده خواهد بود. به همین منظور حتما باید ابتدا دستهایتان را کاملا بشورید و سپس با یک پارچه ی تمیز و ترجیحا فاقد پرز خشک کنید.
برداشتن لنز
حالا یک لنز را از داخل چشمتان خارج کنید. در صورتی که ناخنهای بلندی دارید، توجه کنید که هنگام برداشتن آن، ناخن هایتان به لنز آسیبی نزند و باعث خراشیده شدن سطح آن نشود.
قرار دادن لنز در کف دست: لنز خارج شده را کف دستتان قرار دهید. باید به صورت کاسه ای کوچک به نظر برسد.
ریختن محلول لنز
محلول لنز را به قدری روی لنز طبی خود بریزید تا کاملا در آن غوطه ور شود.
تمیز کردن لنز
با کمک انگشت اشاره تمامی قسمتهای لنز را با حرک دورانی مالش دهید. انجام ابن کار باعث می شود که هر چه آلودگی بر سطح آن چسبیده است کاملا پاک شود. توجه داشته باشبد حداقل زمان در نظر گرفته شده برای این مرحله بیست ثانیه می باشد.
آبکشی لنز
پس از انجام مرحله ی قبل باید کنتاکت تماسی خود را با کمک محلول لنز آبکشی کنید. به قدری از مایع لنز استفاده کنید که مطئن شوید آثار تمامی میکروب ها از بین رفته باشد.
جمع کردن لنز
حالا لنزتان را در داخل جالنزی که از قبل تمیز کرده اید و با محلول لنز تازه پر کرده اید، قرار دهید.
در نهایت تمامی مراحل فوق را برای لنز دیگر تکرار کنید.توجه کنید که پس از هربار استفاده از لنز تماسی تان؛ بقایای محلول داخل جالنزی را دور انداخته و در نوبت بعدی که تمیز کردن را انجام می دهید، مجدد جالنزیتان را با محلول تازه پر کنید.
تمیز کردن لنزها با محلول های پراکسید هیدروژن
با عرضه ی محلول های چند منظوره استفاده از محلول های پراکسید هیدروژن بسیار کمرنگ شده است. محلول های چند منظوره استفاده ی بسیار راحتی دارند و کاملا ایمن نیز هستند. اما اگر جز افرادی هستید که به محلول های چند منظره حساسیت دارید، ناچار خواهید بود برای تمیز کردن لنز طبی و یا رنگی خود از محلول های پراکسید هیدروژن استفاده کنید.
نحوه ی استفاده از این محلول کمی متفاوت است. محلول های پراکسید هیدروژن به تنهایی استفاده نمی شوند و نیاز به یک خنثی کننده دارند.
اگر نمی توانید این دستورالعمل ها را رعیت کنید و یا این که مشکل زمان دارید، بهتر است از خرید لنزهای تماسی فصلی و سالانه منصرف شوید و لنز طبی روزانه تهیه کنید.
خرید لنز طبی
در صورتی که مطمئن شدید که قصد استفاده از لنز طبی را دارید، برای خرید آن نیاز به نسخه ی پزشک خواهید داشت. مراجعه به چشم پزشک صرفا برای تعیین نمره ی چشم نیست. بلکه با مراجعه به متخصص چشم قبل از خرید لنز تماسی یک معاینه جامع از چشمتان انجام می شود.
تعیین نمره ی چشم و لنز مورد نیاز جهت تصحیح بینایی تنها یک قسمت از معاینه چشمی است. قسمت دیگر آن تعیین سایز چشم جهت مشخص شدن سایز کنتاکت تماسی است. انجام معاینه چشم به همین جا ختم نمی شود، بلکه مهم ترین قسمت آن اطمینان ازسلامت چشم است.
در واقع مراجعه به چشم پزشک قبلاز خرید لنز جهت تعیین موارد زیر ضروری خواهد بود:
- اطمینان از سلامت چشم
- تعیین نمره لنز متناسب با نمره چشم
- ارزیابی کارایی غدد اشکی چشم
- پرسیدن سوالات خود در مورد نحوه ی استفاده از لنزهای تماسی
با توجه به اطلاعات بالا چشم پزشک لنز متناسب با فیزیولوژی چشمتان برایتان تجویز خواهد کرد. شما می توانید بدون انجام این مراحل و تنها براساس نمره ی چشمتان اقدام به خرید کنید، اما هیچ اطمینانی نخواهد بود که حس راحتی پس از پوشیدن آن داشته باشید.
نمره ی چشم فقط یک بعد بسیار کوچک در خرید و انتخاب کنتاکت های تماسی است. مشخص شدن سایز چشم، قطر لنز و انحنای چشم در خرید کنتاکت های تماسی بسیار مهم است. حتما باید لنز خریداری شده بر اساس قطر و انحنای پایه چشم باشد. خرید لنز کوچکتر و یا بزرگتر از سایز چشم و یا مطابقت نداشتن انحنای آن با انحنای لنز منجر به دردسرهایی برای فرد خواهد شد.
مراحل خرید
پس از دریافت نسخه از چشم پزشک، خرید آن بسیار راحت است. شما می توانید به دو روش آنلاین و یا حضوری از نمایندگی لنز طبی خرید خود را انجام دهید.
علت این که تاکید می شود از نمایندگی لنز خود را تهیه کنید، به خاطر تضمین اصالت کالا می باشد. همچنین از لحاظ قیمتی که بررسی کنید، می بینید، قیمت ها در نمایندگی لنزهای تماسی بسیار مناسب تر نسبت به دیگر فروشگاه ها است. بتابراین می توانید یک لنز خوب و مناسب خریداری کنید.
با ارائه ی نسخه خود، لنز مناسبتان را به راحتی می توانید تهیه کنید. اگر قصد خرید آنلاین هم دارید، می توانید از قسمت مشاوره فروش و بار گذاری نسخه ی خود بازهم خرید خود را ثبت کنید.
در صورت خرید لنزهای فصلی و یا سالانه و یا سخت هنگام خرید محلول لنز مناسب برند لنز نیز تهیه کتید. محلول لنزهای تماسی برای لنزهای نرم و سخت متفاوت است. هچمنین برای هر نوع لنز نرمی نوع خاصی از محلول لنزها کارایی دارد.
توجه به همین نکات ریز در هنگام خرید باعث می شود که دوره ی استفاده ی راحت و بی دردسری داشته باشید و از پوشیدن لنزهای تماسی خود لذت ببرید.
فروشگاه هایی که به طور تخصصی در این زمینه فعالیت می کنند می توانند راهنمایی های به جا و درستی شما را بکنند. زیرا از تمامی این قوانین با خبر هستند.اما فروشگاه هایی تخصصی در این زمینه ندارند و صرفا جهت سودآوری به فروش لنز مشغول هستند نمی توانند شما را درهنگام خرید به طور صحیح راهنمایی کنند. به همین دلیل توصیه می شود برای خرید به نمایندگی ها و یا حداقل مراکز چشم پزشکی مراجعه کنید.